Als leerkracht in het buitengewoon onderwijs kreeg ik de kans om een nieuwe richting op te starten: een autismeklas. Na heel veel opzoekwerk, studie en overleg ontstond een stevige pijler in onze school, die er heden nog steeds verder aan bouwt. 

Van uit die schoolvakantie, die telkens weer problemen gaf aan onze ouders wat betreft de vrijetijdsbesteding, ontstond het idee voor een zomerkamp.

In 2012 kreeg ik de medewerking van LM Brugge en kon ik, met hun hulp, het pilootproject opstarten. Met drie bekwame mensen namen we vijf jongeren onder onze vleugels en beleefden een heerlijke week vol uitdagingen en plezier.

De dankbaarheid van de ouders en het zichtbare genot van de jongeren gaf ons vleugels om verder te doen.

In 2013 kwam er een tweede kamp, gepland met 15 kinderen. Door extreme heimwee haakte er eentje af, wat moet kunnen bij onze doelgroep. Dwingen is uit den boze.... Er ontstond al een "kern" die jaren later nog steeds aanwezig is!

In 2014 was het kamp opnieuw zo'n groot succes, dat we stilaan aan een iets vastere vorm dachten. Er kwam een kernteam van geschoolde en vrijwillige ondersteuningsmensen. Naast de kampen kwamen er ook al de familiedagen bij, de terugkomdag, de spaghettidag en nog andere.... Eind 2014 kregen we ook het wettelijke statuut van VZW.

2015 was opnieuw een groeijaar. Het kernteam werd nog verder uitgebreid en zo konden we beschikken over eigen verpleegkundigen, opvoeders, leerkrachten, zorgmama's en hoger opgeleide studenten. We waagden de sprong naar 20 deelnemers, maar kwamen op 22 uit omdat er nog een tweeling bijkwam! Een heerlijk jaar!

Daarna kenden we nog meer groei, vooral in kennis en kunde, want we willen de doelgroep maximaal dienen, dus niet te groot maken! 25 deelnemers is onze bovengrens geworden, verdeeld over drie deelgroepen met elk hun eigenheid.

Ons eerste lustrum kwam er met de editie 2016. Doordat onze eerste deelnemers ondertussen de maximumleeftijd hadden overschreden, kwam er vraag naar opvolging. Zo ontstond in de Paasvakantie van 2016 ons eerste j@SSperkamp. Doorgegroeide 12+ers mochten daar intekenen en het werd opnieuw een succesverhaal! In de zomer van 2016 vierden we twee leden die al alle 5 de zomerkampen hadden meegedaan!

Pasen 2017 werd ons tweede j@SSperkamp en de groep groeide weer flink aan! De mond-aan-mondreclame legt ons geen windeieren!

Toen dachten we weeral met weemoed terug aan de zomer van 2017 met wederom een zeer geslaagd kamp met 25 kids!

2018 beloofde weer superboeiend te worden! En dat was ook zo.

j@SSper was met een groep van 2 x 8 jongeren de max! In april zwemmen in de Semois leek voor enkelen een goed idee! Echte durvers en grensverleggers allemaal! We gingen voor het eerst met de trein en dat viel niet tegen, al was het vermoeiend!

Zomerkamp 2018: De zon en de dolenthousiaste jASSpers met moniteam maakten er een topeditie van! Drie groepen van 8 kids en hun 14 moni's genoten en exploreerden! Er was water tekort in de Semois om te kajakken, maar plezier over in de Knapzak en op de manège in drie teams! 

 

In 2019 kwam Jimmy het bestuursteam versterken als verantwoordelijke voor de j@SSperwerking en hij doet dat met glans en verve!

Zomerkamp 2019 is ook weer al voorbij! Het was een kamp met een ontdekking van het kasteel van Bouillon, fijne activiteiten op ons domein, paardrijden, spelen, genieten..... opnieuw zonder kajak echter, maar met fijne uurtjes in Récréalle! Drie teams kids gingen op zaterdag vermoeid maar tevreden weer naar huis!

In 2020 kregen we af te rekenen met het wereldwijde probleem Corona. Het j@SSperkamp in april kon niet doorgaan wegens de eerste lockdown en we boden de jongeren een snel in elkaar gezet alternatief online aan. Dit was nog niet helemaal ideaal, maar het bleek een goede oefening te zijn voor het Zomerkamp.

Kort voor het kamp hadden we nog niets kunnen voorbereiden en nog geen intakegesprekken kunnen doen. Dat voelde niet goed en we wilden onze doelgroep niets bieden dat jASSper onwaardig was en niet strookte met onze visie en doelen. Daarom werd het kamp in Bohan afgelast.

Toch was er dit keer een beter voorbereide vervanger! 

"jASSper CoronASSper" was onze gloednieuwe zomerkampverantwoordelijke Lynn haar eerste grote uitdaging. En wat voor ene! Met een ongekende drive van al onze monitoren en Lynn haar organisatietalent staken we een "vervangkamp" inéén met veel verrassingen. En al was het niet het echte kamp, toch hebben velen genoten van de daguitstappen en de grote verrassingsbox, naast alle opdrachten online en leuke filmpjes! 

Zomer 2021 was een hele bijzondere met de watersnood in de Ardennen! De Coronaperikelen verdwenen daarbij wat op de achtergrond, al zijn we heel veilig en bedachtzaam gebleven met goed gevolg!

Alle 27 kids en 14 monitoren spreken van een supergeslaagd kamp, ondanks de regen.

Kampverantwoordelijke Lynn en haar team hadden een TOPprogramma in elkaar gestoken en "wat" regen kon daar de pret niet van bederven! We hebben letterlijk overal gespeeld: de slaapkamer van Ann was de escaperoom en de gang was het decor voor een opdracht. De grote tent buiten was enkel bereikbaar via een grasperk dat herschapen was tot "grasglijbaan" door het water, maar zelfs dat kreeg een functie in het spel!

De trikes konden gelukkig op donderdag voor het eerst droog uitrijden! En of dat een feest was! Bedankt, Philippe en Dirk!

Kajakken viel letterlijk in het water voor twee van de drie teams en het team dat kajakte was tot op het bot nat en rijp voor een warme douche! En dat was niet omdat ze in het water gevallen waren maar omdat het water op hun viel!

Paardrijden was dit jaar FANTASTISCH met dank aan manège La Licorne in Bièvre! 

Maar het allerleukste was het samenzijn! Een hele week zonder zorgen spelen en ontdekken, delen en plezier maken op maat!

jASSpers, jullie waren weer de MAX!

In 2022 gaan we weer op kamp! Of beter gezegd: Dat hopen we van harte!

De datum komt zo snel mogelijk online te staan!

Toch kan je vanaf 22/11/2020 aanmelden voor inschrijving op de reservelijst via de mail info@jassper.org 

We kijken met zijn allen uit naar een 11e kamp in Bohan!!!

ONZE KAMPEN:

Zomer 2012 pilootproject jASSper 5 deelnemers

Zomer 2013 tweede jASSperkamp 14 deelnemers

Zomer 2014 derde zomerkamp 15 deelnemers

Zomer 2015 vierde zomerkamp 22 deelnemers

Zomer 2016 vijfde zomerkamp 23 deelnemers

Zomer 2017 zesde zomerkamp 25 deelnemers

Zomer 2018 zevende zomerkamp 24 deelnemers

Zomer 2019 achtste zomerkamp 23 deelnemers

Zomer 2020 negende zomerkamp 25 deelnemers: VERVANGEN door jASSper CoronASSper

Zomer 2021 TIENDE zomerkamp 27 deelnemers

Pasen 2016 eerste j@SSperkamp 9 deelnemers

Pasen 2017 tweede j@SSperkamp 11 deelnemers

Pasen 2018 derde j@SSperkamp 16 deelnemers

Pasen 2019 vierde j@SSperkamp 20 deelnemers

Pasen 2020 vijfde j@SSperkamp 13 deelnemers: afgelast (Corona) en vervangen door thuisopdrachtjes online

Pasen 2021 zesde dagj@SSperkamp op de campus van De PASSer in Brugge 10 deelnemers

OVER jASSper(kamp) en j@SSperkamp