top of page
JAARWERKING.png

Onze jaarwerking volgt het schooljaar

Ons jASSperwerkjaar begint in september met de evaluatie van het zomerkamp en het maken van de plannen voor het nieuwe werkingsjaar.

De beschrijving hieronder gaat uit van een normaal jaar zonder Corona. Hopelijk zijn we snel weer zo ver!

In september hebben we onze eerste sponsoractiviteit: de “Spaghettidag”. Dit is een sponsoractie die uitgegroeid is tot een effectieve samenkomst van vrijwilligers en sympathisanten. Ook vele jASSpers komen graag samen op deze dag. Daarom gebruiken we twee zalen van ’t Sas in Harelbeke : een prikkelarme zaal voor wie verkiest in rust te eten en een (grote) zaal waar het lekker druk is.

In oktober starten de mamASSmomentjes op. Met een groepje mama’s van kinderen met ASS komen we samen om te delen, te leren en te ventileren. Maandelijks pakken we een thema aan om rond te werken. We delen tips en tricks en een lach en een traan. Er ontstaat vriendschap en verbondenheid die ons allen sterker maken.

Elk jaar wordt ook uitgekeken naar onze Terugkomdag in november. Daar ontmoeten onze kampjASSpers elkaar opnieuw en dat is altijd een blij weerzien! Maar ook nieuwe wensjASSpers zijn daar erg welkom. Alle gezinnen komen samen, broertjes en zusjes inclusief! In de grote zaal van ’t Sas in Harelbeke worden er vele spelletjes gespeeld, geleid door onze monitoren en vrijwilligers. In de kleine zaal wordt het gezellig gemaakt voor de ouders en degene die het iets rustiger willen. Bij een hapje en een drankje wordt onze werking nog eens toegelicht, worden foto’s getoond en starten we de inschrijvingen voor de volgende kampen. We zorgen ook steeds voor een verbindende activiteit zodat ouders een groter sociaal vangnet kunnen creëren met gelijkgestemden.

De eindejaarsperiode wordt meestal gebruikt voor sponsoractiviteiten via De Warmste Week of andere initiatieven. Zo proberen we onze kas nog wat te spijzen om de bijkomende activiteiten op kamp te financieren.

Tijdens de Kerstvakantie beginnen we de definitieve inschrijving voor de kampen vast te zetten. De j@SSperwerking gebeurt door Jimmy Debal, die de mogelijke deelnemers per mail uitnodigt. Voor het Zomerkamp is het Lynn Van de Velde die de mail rondstuurt. In de loop van januari worden dan de nog overblijvende plaatsjes gecommuniceerd en de eventuele reservelijst geactiveerd.

Voor Pasen doen we onze grote Paaseitjesverkoop waardoor we onze jASSpers en j@SSpers al jaren prachtige uitstappen kunnen aanbieden tijdens de kampen zoals o.a. het kasteel van Bouillon, de manège “La Licorne” in Bièvre, het kajakken, de trikeritten met Dirk en Philippe, Récréalle, de “Racesimulator” en “Space Center".

​​In de Paasvakantie komt dan het j@SSperkamp, waar we met onze “oud-jASSpers” met de trein op doorgroeikamp vertrekken! Vanuit Kortrijk, Gent en Brussel sporen we naar Gedinne, waar een busje ons komt ophalen en naar de Knapzak brengt. Dat is een grote stap naar zelfstandigheid voor onze jongeren met ASS, maar de veiligheid van de gekende Knapzak brengt gauw de nodige rust terug!

Tussen Pasen en de grote vakantie werken wij in de achtergrond aan het Zomerkamp dat tot in de puntjes wordt voorbereid zodat onze jongste en nieuwe jASSpers terecht komen in een veilige setting. We doen altijd een intake met al onze nieuwe jASSpers, liefst bij hen thuis, om hen persoonlijk te leren kennen en om zeker te zijn dat we aan elkaars verwachtingen zullen kunnen voldoen.

 

Ergens in het voorjaar is het dan tijd voor onze “Familiedag”. Al vele jaren trekken we met onze jASSpergezinnen naar “Het Fazantenhof”, waar we telkens warm onthaald worden. De kinderen en hun gezinnen kunnen daar vrij spelen, activiteiten doen onder leiding van de boerderijmensen, elkaar (beter) leren kennen, met de dieren werken en nog veel meer! Soms hebben we in deze periode nog een activiteit, zoals een hondenwandeling bij één van onze jASSperfamilies die een kennel hebben van Bordercollies  en hun honden ter beschikking stellen om mee te gaan wandelen in de prachtige streek rond hun kennel in Damme.

En dan vertrekken we de tweede week van juli naar Bohan voor het jASSper Zomerkamp, het hoogtepunt van ons werkingsjaar. Een week lang kinderen met ASS de kampervaring geven, die elk kind verdient. Daarvoor is VZW jASSper opgericht en daar werken we elk jaar weer naar toe.

 

 

 

 

bottom of page