top of page

PROJECTEN

20200706_162253.jpg

Zomerkampen

Elk jaar opnieuw kijken we uit naar de zomer! Dan gaan we weer naar onze vast stek, met onze vaste structuur en onze gekende voorspelbaarheid.

Maar ook met tonnen plezier, uitdagingen, nieuwe vriendschappen, spel en uitstappen.

Het kamp is vooraf heel gedetailleerd voorbereid en onze kinderen en ouders sturen ons een "jASSpoort" met alles wat we graag willen weten over de jongere en zijn gewoonten. Zo komen we tegemoet aan de vraag naar duidelijkheid en voorspelbaarheid. Het menu is gekend en de grote lijnen ook. Per 2,5 kinderen is er een goed opgeleide monitor voorzien en elk kind heeft zijn eigen "zorgmoni" die als vertrouwenspersoon fungeert. We doen allerlei activiteiten waarbij we kinderen uitnodigen mee te spelen. De toppers van elk jaar zijn het paardrijden en het kajakken! We beperken de groep per kamp tot maximum 25 deelnemers die we in subgroepjes indelen opdat ze allen tot hun recht zouden komen.

Elke dag kunnen ze volgen wat komt op het grote pictobord en de omgeving is aangepast naar hun noden en wensen!

Onze missie is genieten....en de ouders eens een weekje welverdiende rust geven!

j@SSperkampen

j@SSper is er voor iedere (ex-)jASSper die 12 jaar en ouder is en die reeds mee ging op jASSperkamp. In de Paasvakantie gaan we 4 dagen op weg om samen onze grenzen te verleggen en plezier te maken. In 2017 gingen we voor de tweede keer naar Bohan om van daaruit de omgeving te verkennen.

De j@SSpers worden verwacht op een verzamelpunt waar ze opgehaald worden. (2017)

Dat jaar waren er, naast de "gewone" activiteiten een geleide avonddropping en een uitdagende sessie in de race-simulator! Best wel spannend! Het eerste jaar gingen we naar het Space Centre.

Er wordt van de j@SSpers al meer eigen inbreng verwacht en ze krijgen grotere zelfbeschikking.

Leren kiezen en voor je keuze gaan geeft ze zelfvertrouwen en trots. En wij staan elke keer versteld van wat er boven komt bij onze j@SSpers als het vertrouwen er eenmaal is! In 2018 ging de vierdaagse door van 9-12 april 2018 en reisden we voor het eerst met de trein!

Van 8 t.e.m. 11 april 2019 vertrokken we weer op j@SSper met een groep tieners! De trein viel goed mee en het verblijf was uitstekend!

In 2020 vertrokken we NIET op maandag 6 tot en met donderdag 9 april naar de Knapzak met onze j@SSpers. Corona gooide roet in het eten. Jimmy zorgde snel en handig voor een online-activiteit die wel gesmaakt werd. Maar er is niets zo goed als het  echte....

Wie had gedacht dat 2021 nog dezelfde Coronamiserie zou geven? Nu waren we wat beter voorbereid en er kwam toch een leuk dagkamp te Brugge dankzij Jimmy. Overnachten mocht niet, maar van 's morgens tot 's avonds samen met onze j@SSpers activiteiten doen buiten in de toch wel behoorlijk koude, verwarmde onze hartjes!

Op naar Pasen 2022 met hopelijk weer een ECHT j@SSperkamp in Bohan!

 

Groei naar zelfstandigheid en integratie is het doel, plezier en vriendschap het middel!

Terugkomdagen

Elk jaar in november houden we normaal onze terugkomdag. Daar zijn al onze jASSpers welkom met hun gezin en eventuele vriendjes. Ook sympathisanten en beroepsmensen zijn hier welkom.

In 2021 gaat het normaal gezien door als Corona het toelaat! 

Normaal gaat het zo: We hebben twee zalen ter beschikking. Eén dient voor de kids die enkele kampspelletjes in minivorm spelen en kunnen genieten van allerlei spel, springkasteel, workshops en activiteiten met enkele monitoren. In de andere zaal wordt iedereen verwelkomd en is er mogelijkheid tot uitwisseling, gezellig samenzijn en iets nuttigen. Er wordt ook een item aangeboden dat bindend werkt voor de ouders en hun sociale kring uitbreidt. De foto's van het kamp worden getoond en uitgewisseld en de voorinschrijvingslijst is voor het eerst beschikbaar voor het volgend jASSper- en j@SSperkamp.

De aanwezigen hebben het voorinschrijvingsrecht voor het kamp en de inschrijvingen voor de eventueel nog overige plaatsen start op de dag na de Terugkomdag

Deze dag gaat door in Jeugdhuis 't Sas in Harelbeke, waar we als erkende jeugdbeweging onze thuishaven hebben.

De data voor de mamASSmomentjes en alle activiteiten worden hier bekend gemaakt

Deze dag is een blij weerzien na het kamp en een moment om nieuwe mensen te ontmoeten!

MamASSmomentjes

In 2016 startten we voor het eerst met onze samenkomsten met mama's van kinderen met ASS. Maandelijks kwamen we op zondagvoormiddag enkele gezellige uurtjes samen om rond een thema ervaringen uit te wisselen en kennis te delen en te verwerven.

Het werd een zeer waardevol instrument om ook samen met de mama's een goed gevoel te ervaren en om dingen uit te proberen en te evalueren.

We leerden van elkaar materialen kennen, gaven tips door om kids tot spel te brengen en ook weer op te ruimen, eten en slapen werden besproken, het sociale aspect van moeilijk vriendjes maken kwam aan bod en de hulpmiddelen om de kids zelfredzamer te maken. 

Het gevoel van vertrouwen kwam al gauw en we sloten het seizoen af met een heerlijke lunch op een Gents terras als vriendinnen. Op Facebook hebben we al onze gesloten groep waar alles kan gezegd worden in vertrouwen en er is een sociaal vangnet ontstaan onder elkaar!

Het gevoel niet alleen te zijn met onze zorgen en problemen en een begrijpend oor te vinden is onbetaalbaar! We blijven doorgaan!

Op 17 oktober 2021 gaan we weer van start met een heerlijke groep mamASS! We starten misschien nog online, maar dat houdt ons niet tegen!

Info via info@jassper.org

Opleidingen en workshops

Elk jaar verzorgen we, niet enkel voor onze eigen monitoren maar voor elke vereniging of school extra opleidingen en opfrissing van hun basiskennis ASS. Zo kunnen wij als team naar buiten komen met de nodige expertise om te leveren wat we beloven!

Verder komen we ook in jeugdbewegingen en scholen waar we aan groepen of klassen gaan uitleggen wat "anders zijn" betekent. Zo kweken we meer draagvlak voor een beter begrip, aanvaarding en integratie van het kind met ASS (of een andere beperking) in de (klas)groep. Dit gebeurt op een aan de leeftijd aangepaste manier en met jASSper de handpop of andere actieve methoden. 

Vanuit de vele ervaringen als leerkracht in het gewoon en buitengewoon onderwijs zijn er lespakketten voor elke leeftijd en graad voorzien. Die kunnen als workshop aangevraagd worden.

Via acties voor "Music for Life" en hun "De Warmste Week" zijn we ook al vaak in scholen gaan spreken. 

We bieden meerdere mogelijkheden om autisme en vrije tijd, autisme en algemene dagelijkse handelingen en autisme en sociale omgang op kindniveau en leerkrachtniveau aan te brengen!

We zijn geen therapeuten maar we delen onze jarenlange ervaring graag met jullie ten voordele van onze kinderen!

Losse activiteiten

Doorheen de afgelopen jaren hebben we al heel wat activiteiten mogen meemaken: van eindwerken van studenten die met onze groep jASSpers een filmdag organiseerden tot een voetbalmatch op de tribune van Zulte Waregem, van een familiedag in het Fazantenhof met heerlijk ijs en pannenkoeken en een ervaring bij de dieren tot de Wereldwinkelactie van het GO! Avelgem dat ons een aardige duit en veel begrip opleverde door het jeugdig enthousiasme van hun leerlingen!

We mochten al enkele keren de pers verwelkomen, maar zijn daar karig mee naar onze doelgroep toe. Als team komen we evenwel graag eens naar buiten om wat naambekendheid te verwerven!

Zo herken je ons al van ver aan onze groene jASSperhoodies!

Heb je zelf een voorstel voor een activiteit? Wil je graag deel uitmaken van dit heerlijk geheel? Heb je de mogelijkheid om onze jASSpers een onvergetelijk moment te bezorgen? 

Wij werken graag samen met andere organisaties en proberen zo maximaal te integreren!

Spaghettidag.JPG
bottom of page